Het verschil tussen kink, fetisj en BDSM

Hoe kunnen we helpen?

< Alle onderwerpen
Print

Steeds meer mensen zoeken de grenzen op van hun seksualiteit. Ze gaan experimenteren met kleding, seksspeeltjes, of bondage en sommigen gaan ook naar feesten of clubs. Daardoor lopen ze tegen verschillende kreten aan zoals kink, BDSM en fetisj. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en daarom is het misschien goed om nu eens vast te stellen wat die termen eigenlijk betekenen en hoe ze van elkaar verschillen.

Sommige mensen maken wel een duidelijk verschil tussen een fetisj en een kink. Een kink zou bedoeld zijn om de intimiteit met een partner te verbeteren en een fetisj om de intimiteit met een partner te vervangen. Mensen die een 24/7 BDSM lifestyle hanteren, vinden vaak dat mensen die slechts zo nu en dan iets aan bondage of spanking doen, zichzelf geen BDSM-er mogen noemen. Volgens hen zijn dergelijke gelegenheids-BDSM-ers gewoon kinky. Hoe zit het eigenlijk?

 

Kink

Je spreekt van een kink als er sprake is van onconventionele seksuele gebruiken, fantasieën of concepten. Het woord komt letterlijk van een knik in een kabel (een kink in de kabel) alsof er ook een kink in je seksuele gedrag zit. Kinky seks is daardoor een soort tegenovergestelde van vanilleseks.

De term kink wordt vaak gebruikt door mensen als synoniem van hun seksuele gebruiken. Dat gaat van speels tot tamelijk extreme fetisjen. Alles wat niet doorsnee is kan als een kink worden beschouwd. Dat betekent dan ook dat wat de een kinky vindt, door de ander als volkomen normaal kan worden beschouwd.

 

Fetisj (fetisch)

Fetisjisme kent meerdere betekenissen. In de antropologie is er sprake van fetisjisme als aan een voorwerp bepaalde bovennatuurlijke of goddelijke krachten worden toegewezen. Fetisjisme is ook een vorm waarbij seksueel genot wordt beleefd aan bepaalde voorwerpen of rituelen. In de mode wordt fetisjisme vaak gebruikt bij een alternatieve modestijl die is afgeleid van seksueel fetisjisme, bijvoorbeeld met rubber, latex of leer.

Bij fetisjisme staat een fixatie voor een voorwerp, een handeling, of een (niet seksueel) lichaamsdeel centraal. Dat object heet dan de fetisj. De persoon die een fetisj heeft voor zo’n voorwerp heet een fetisjist. De fetisj helpt de fetisjist om seksueel opgewonden te raken. Soms gaat zo’n fetisj zo ver, dat het voor de fetisjist niet of nauwelijks meer mogelijk is om nog een normaal leven te leiden. Er kan dan zelfs een psychosociale stoornis optreden.

 

BDSM

BDSM is een vorm van seksuele expressie die met wederzijdse toestemming gebruik maakt van fysiek en mentaal opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het fantaseren over of opleggen van machtsverhoudingen en het spelen van een machtsrollenspel.

Eerder legden we al uit dat de afkorting BDSM op verschillende manieren kan worden uitgelegd:

B&D: De letters ‘B’ en ‘D’ staan voor Bondage & Discipline (op zijn Engels uitgesproken). Bondage & Discipline zijn twee aspecten die bij elkaar horen als het gaat om activiteiten die te maken hebben met ‘beperken’. Bondage is de verzamelterm voor het beperken van de bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld door vastbinden. Bij discipline gaat het om mentale beperking, door het opleggen van ‘regels’ en bijbehorende ‘straffen’.

D&S staan voor Dominance & Submission. De dominante partij wordt vaak met Dom en de onderdanige met sub aangeduid. D&S heeft te maken met gedrag, gebruiken en rituelen die gerelateerd zijn aan het geven en accepteren van controle aan en over elkaar in een erotische lifestyle.

S&M: ‘S&M’ staat voor sadomasochisme, of voor sadisme en masochisme. Anders dan bij D&S gaat het bij S&M om het toebrengen van fysieke pijn.

 

Dus, wat is dan het verschil?

Als je kijkt naar de bovenstaande definities, dan zul je niet direct duidelijke grenzen zien. Hoewel er grote verschillen zijn, is er ook overlap tussen kink, fetisj en BDSM. Zo kun je een BDSM-er zijn met een fetisj voor rubber en dat uit je op een kinky manier.

Of, je houdt van kink en past daarin BDSM handelingen toe, maar je gaat daarin niet tot het hoogste niveau van BDSM. Je hebt bijvoorbeeld een kink die betekent dat je opgewonden wordt van geblinddoekt of vastgebonden zijn, of voor het geven of ontvangen van spanking.

Een fetisj gaat soms richting het dwangmatige. Een fetisjist handelt niet uit een bepaalde keuze, maar vanuit een dwang. Daarin gaat een fetisj verder dan een kink. Aan de andere kant kun je een fetisj hebben voor bijvoorbeeld rubberen maskers, wat dan weer uitstekend kan combineren met een BDSM levensstijl. Of voor hoge hakken, wat dan weer goed past bij bepaalde kinks.

Fetisjismen komen voor hele diverse objecten en handelingen voor. Sommige fetisjisten worden opgewonden als ze iemand zien niezen, of voor My Little Pony karakters. Helaas bestaan er heel veel vooroordelen over fetisjisme. Zo nemen veel mensen aan dat een fetisjist geen normale relatie kan hebben of niet kan genieten van ‘gewone’ vanilleseks. Toch blijkt uit onderzoeken van het Kinsey Instituut dat dit een onjuiste veronderstelling is. De meeste fetisjisten kunnen volgens deze onderzoeken ook genieten van seks zonder hun fetisj, maar ze genieten wel meer van seks als hun fetisj daarin wordt meegenomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met een fetisj vaak een relatie hebben en hun fetisj soms delen met hun partner. Een fetisj is dus, zoals sommigen veronderstellen, zeker geen vervanging van de intimiteit met een partner.

 

Heb jij een fetisj of een kink?

Heel veel mensen, ook mensen die zichzelf als ‘vanille’ beschouwen, hebben een fetisj. Ze raken bijvoorbeeld opgewonden van een man in een pak, een vrouw in een verpleegsterskostuum, een man in uniform, een vrouw op hoge hakken, etc.

En wat zou je je helemaal aantrekken van deze semantische discussie? Geniet van seksualiteit in al zijn vormen en zoals jij dat het fijnst vindt. Deel gerust jouw ervaring en jouw mening hieronder.

Volgende Hoe snijd je het onderwerp BDSM aan bij je vriend?
Categorieën:

Geef een antwoord

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van cookies. 

New Report

Close